Misyon & Vizyon

Kuruluş:

2007 yılında Çankırı Karatekin Üniversitesi`nin kuruluşunun hemen akabinde kurulan Edebiyat Fakültesinin bünyesinde 2010 yılında kurulmuş olan Bölümümüz, ilk öğrencilerini 2013-2014 eğitim öğretim yılında kabul etmiştir. Kuruluşundan bu yana 300’ün üzerinde lisans ve 35’in üzerinde yüksek lisans öğrencisi mezun etmiştir. Mezunlarımız bilgi merkezlerinde ve çeşitli sektörlerde istihdam edilmektedir. 2023-2024 eğitim öğretim yılı itibariyle lisans öğretiminin yanı sıra yüksek lisans ve doktora programlarıyla eğitim öğretim faaliyetlerine devam eden Bilgi ve Belge Yönetimi Lisans programında 157, yüksek lisans programında 57 ve doktora programında 16 kayıtlı öğrenci bulunmaktadır.

Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü:

Bilgi ve Belge Yönetimi; her formattaki bilginin nitelenmesi, düzenlenmesi, erişimi, yayımı ve yönetimine ilişkin kuramsal ve uygulamalı araştırmaların yapıldığı akademik bir disiplindir. Bilginin korunması, kitlelerin erişimine açık olması ve geliştirilebilir hale gelmesi için bu alanda eğitim almış profesyonel kütüphanecilere, bilgi yöneticilerine ve arşivcilere ihtiyaç duyulmaktadır. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü, isteğe bağlı yabancı dil hazırlık eğitiminin dışında 4 yıl (8 yarıyıl) olmakla birlikte örgün öğretim modeli izlenmektedir.

Anabilim Dalları:

Bölümümüz Kütüphanecilik, Arşivcilik ve Bilgi Yönetimi ve Teknolojisi olmak üzere 3 anabilim dalından oluşmaktadır.

Unvanlar:

Bölümümüz mezunları Kütüphaneci, Bilgi uzmanı, Arşiv memuru, Bilgisayar işletmeni, Arşivist, Dokümantalist, Akademik uzman, Sistem analisti, Halkla ilişkiler ve pazarlama elemanı, Web tasarımcısı vb. unvanlarla çeşitli sektörlerde çalışmaktadır.

Misyon

Lisans: Bilgi merkezleri olarak adlandırılan kütüphaneler, arşiv kurumları ve dokümantasyon & enformasyon merkezlerini yönetebilecek, bilgi teknolojilerini etkin olarak kullanabilecek ve kullanıcıları bilgiye yönlendirebilecek, bilgi ve belge yöneticileri yetiştirmektir.

Yüksek Lisans: Bilginin üretimi, düzenlenmesi, erişilmesi ve depolanması sürecine ilişkin ileri düzeyinde kuramsal ve uygulamalı bilgi birikimine sahip ve bunu geliştirebilen, mesleki bir perspektifte sorunları belirleyip çözüm önerileri üretebilen ve bunları uygulamaya dönüştürebilen, elde ettiği bilgi ve yeteneklerini bilimsel ve toplumsal katkı için kullanan bilgi profesyoneller yetiştirmektir.

Doktora: Programın genel amacı uzmanlık konularına hâkim, özgün araştırmalar yapabilen, ürettiği bilgiyi yaygın ve etkin hizmete sunabilen nitelikli yeni nesil ulusal ve uluslararası düzeyde araştırmacıların yetiştirilmesidir. Bu genel amaç çerçevesinde programın özel amaçları da şunlardır:

1.Değişik ortamlarda yer alan bilgi ile bu bilgiye gereksinim duyanlar arasında köprü görevi görme amacıyla, bilginin düzenlenmesi ve iletilmesine yönelik sistemleri, süreçleri ve tekniklerin geliştirilmesine yönelik araştırma yapacak kişilerin yetiştirilmesi,

2.Ulusal düzeyde yükseköğretimin hedeflerine uygun lider, yaratıcı, kendine güvenen, ülkesine ve ülkenin anayasal değerlerine bağlı çağdaş bireyler yetiştirilmesi,

3.Çalışma alanında uzman, bu alana katkı sağlayıcı araştırmalar yapabilen ve araştırma sonuçlarını ulusal ve uluslararası düzeyde gelişime katkıya dönüştürebilen araştırmacılar yetiştirilmesi,

4. Bilgi hizmetleri, bilgi sistemleri ve bilgi teknolojilerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel araştırmalar ve projelerin yapılması, bunların sonuçlarının yayınlanması.

Vizyon

Lisans: Basılı ve elektronik enformasyon kaynaklarının belirlenmesi, sağlanması, düzenlenmesi, erişimi ve yayımı sürecini içeren bilgi, belge ve enformasyon yönetimi işlevlerini yürütebilecek nitelikli insan gücünü yetiştirmektir. 

Yüksek Lisans: Uzman, özgün araştırmalar yapabilen ve ürettiği bilgiyi insanlığın hizmetine sunan yeni kuşak araştırmacıları topluma kazandırmak; ulusal ve uluslararası düzeyde bilgi sistemlerinin, bilgi hizmetlerinin ve bilgi teknolojilerinin geliştirilmesine katkı sağlayacak kuramsal ve uygulamalı araştırmalar yapmak ve yayımlamaktır.

Doktora: Programın amacı doğrultusunda verilecek dersler ve hazırlanacak tez aracılığı ile öncelikle ülkemizdeki Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü mezunlarından yüksek lisansını tamamlamış, akademik camianın içinde ya da dışında olan kişilerin entelektüel ve bilimsel yönlerinin geliştirilmesine katkı sağlanması hedeflenmektedir.